bannerbild

Inspiration

Här hittar du filmer, poddar, länkar och annat material som kan inspirera och bidra till kompetensutveckling och fortbildning för studie- och yrkesvägledare, lärare och annan skolpersonal som arbetar med frågor om vägledning och skola-arbetslivssamverkan.

 • Två barn läser tillsammans i en bok

  Film ska stärka sfi-elevers kunskap om studie- och yrkesvägledning

  Vuxenstuderande har rätt till studie- och yrkesvägledning. Det gäller inte minst på sfi, där eleverna ofta behöver stöd för att navigera i det svenska arbetslivet och dess villkor. Trots det visar undersökningar att kännedomen om studie- och yrkesvägledning är låg bland många sfi-elever. För att motverka detta har en ny film tagits fram.

 • Professions- och fackförbundet för fysioterapeuter: Om professionen

  Professions- och fackförbundet för fysioterapeuter: Om professionen

  Fysioterapeuter har unik kunskap om hur fysisk aktivitet leder till rörlighet och hälsa utifrån varje enskild individs förmåga. Varje människas individuella förutsättningar står i centrum när fysioterapeuter gör sin professionella bedömning. Fysioterapeutens viktigaste uppgift är att visa sambandet mellan rörelse och hälsa och hur rörelse kan användas som medel för att leva ett aktivt liv med god livskvalitet. Fysioterapeuter har en vetenskapligt underbyggd kompetens att hjälpa människor att stärka sin hälsa, förebygga sjukdomar och skador samt rehabilitera dessa för att bättre kunna möta livets krav. Fysioterapeuter vänder sig till människor oavsett ålder och/eller funktionshinder och finns i hela hälso- och sjukvården. Här kan du läsa mer om yrket!

 • Två barn läser tillsammans i en bok

  Vad vill du jobba med när du blir stor?

  Hur ska man kunna bli intresserad av ett yrke som man aldrig hört talas om? Med dittyrke.se får användarna en utökad bild av arbetsmarknadens möjligheter samtidigt som de får reflektera över sin framtid.

 • SYV stavas inte SYO – Yrke resemontör

  SYV stavas inte SYO – Yrke resemontör

  SYV stavas inte SYO är en podd om vägledning genom hela livet. I den här avsnittet intervjuar studie- och yrkesvägledaren Lasse Persson en resemontör.

 • Kvinna ler och håller upp en jacka framför sig i spegeln

  Handelsrådets Yrkeskarta

  Över en halv miljon människor i Sverige arbetar inom handeln. Men vad finns det för olika yrken och karriärvägar att välja mellan? Handelsrådets Yrkeskarta hjälper dig att hitta rätt!

 • Tjej med glasögon sitter vid laptop

  Utbildningsguiden

  På Skolverket.se hittar du Utbildningsguiden – en guide med information och vägledning inför val av skola och utbildning, från förskola till utbildning för vuxna.

 • Elever i en skolsal

  Föreläsning: Varför styr kön och klass fortfarande?

  Skollagen säger att alla som arbetar i skolan ska bidra till att inte elevers studie- och yrkesval ska begränsas av kön eller av social eller kulturell bakgrund. Hur kan vi hjälpa elever att komma ifrån att låta sådana faktorer styra deras val? Filmen är inspelad på Malmö högskola den 20 oktober 2015.

 • SYV stavas inte SYO – Yrke spårvagnsförare

  SYV stavas inte SYO – Yrke spårvagnsförare

  SYV stavas inte SYO är en podd om vägledning genom hela livet. I den här avsnittet intervjuar studie- och yrkesvägledaren Lasse Persson en spårvagnsförare.

 • Elever står tillsammans under blommande träd

  Så kan prao kopplas till studie- och yrkesval

  Prao är ett obligatoriskt inslag i grundskolan och anpassad grundskola med ett minimikrav på 10 dagar från årskurs 8. I övrigt skiljer det sig åt hur man jobbar med prao. Här berättar Lena Sjöstrand, projektledare på Göteborgsregionen, om deras praosatsning!

 • SYV stavas inte SYO – Vägledning för nyanlända

  SYV stavas inte SYO – Vägledning för nyanlända

  SYV stavas inte SYO är en podd om vägledning genom hela livet. Det här avsnittet handlar om studie och yrkesvägledning för nyanlända.

 • Skiftnycklar som ligger travade på varandra

  SYV stavas inte SYO – Yrkesprogram

  SYV stavas inte SYO är en podd om vägledning genom hela livet. I det här avsnittet lyfts möjligheter och fördelar med att gå ett yrkesprogram.

 • Fyra personer sitter runt en laptop och ler

  SYV stavas inte SYO – Folkhögskola

  SYV stavas inte SYO är en podd om vägledning genom hela livet. Det här avsnittet handlar om folkhögskolan som skolform.