bannerbild

Metodbanken

Här finns övningar, metoder och annat material att använda i klassrumssituationer eller vägledningssamtal. Alla metoder går att anpassa till olika målgrupper och åldrar.

 • Två barn läser tillsammans i en bok

  Vad vill du jobba med när du blir stor?

  Hur ska man kunna bli intresserad av ett yrke som man aldrig hört talas om? Med dittyrke.se får användarna en utökad bild av arbetsmarknadens möjligheter samtidigt som de får reflektera över sin framtid.

 • Två killar iklädda labbrockar står lutade över ett skrivbord. Båda ser koncentrerade ut.

  Kemilärarnas resurscentrum

  På Kemilärarnas resurscentrum, KRC, hittar du som är lärare i grundskolan, grundsärskolan, gymnasiet eller komvux tips på elevaktiviteter, stöd för kemisäkerhet och andra frågor som rör kemi i skolan.

 • En kvinna står framför en stor grön griffeltavla med en komplicerad matematisk uträkning

  Vi räknar på det!

  I den här Youtubeserien använder programledaren Hannapee och matteläraren Elin Gawell sig av matematik för att besvara vardagliga frågor som "ska jag klippa lugg" eller ”när kommer jag över mitt ex?”. "Många ungdomar upplever en ängslan kring matematik och tycker att ämnet är abstrakt och svårt att relatera till. För att visa ungdomar hur relevant och användbart ämnet faktiskt är tog vi matten till ungdomarnas liv, istället för tvärtom. Tillsammans med programledaren och influencern Hanapee (Hanna Persson) och matteläraren Elin Gawell skapade vi webbserien Vi räknar på det!." Tillhörande lektionsmaterial hittar du på www.teknikforetagen.se/lararstod .

 • Elever står tillsammans under blommande träd

  Praoguiden – ett interaktivt material för elever, skola och arbetsliv

  Praoguiden är ett digitalt stödmaterial som på ett lättillgänligt sätt ska öka kunskapen om prao.

 • En grönfärgad elbuss står och laddar vid en laddningsstation. 

  En dag på jobbet: Busschaufför

  Se den här filmen från UR där busschauffören Tony berättar om en dag på jobbet – och varför han valt att jobba med det han gör.

 • Eiffeltornet i kvällssol

  Varför ett språk till?

  En film om hur språkkunskaper berikar – och varför det inte räcker med att kunna engelska. Filmen riktar sig till årskurs fem och är framtagen av UR.

 • Händer som karvar i trä

  Trä och möbelföretagen: Fakta och information

  TMF är bransch- och arbetsgivarorganisationen för hela den träförädlande industrin och möbelindustrin i Sverige. Här har vi samlat fakta, röster och annat som är bra att veta om du funderar på att gå en träutbildning.

 • Flertalet hus som badar i solen på en kulle.

  Möt personal från fastighetsbranschen

  Vad gör en förvaltare egentligen? Är du praktiskt lagd och gillar att arbeta med händerna? Kan man jobba med tv-spelsutveckling inom fastighetsbranschen? Dessa och många andra frågor kan du få svar på om du jobbar med de yrkesintervjuer som finns på Framtidens Fastighetlabbs Youtubekanal. Uppgiften kan göras enskilt eller i grupp, muntligt eller skriftligt. Passar för år 6-9, tex som delar av prao och arbetslivsorientering.

 • Böcker i en bokhylla

  Syv-arbete med utgångspunkt i läroplanen för vuxenutbildningen

  Vad innebär det att leda syv-arbetet med utgångspunkt i läroplanen för vuxenutbildningen? Nomi Madolo, rektor för vuxenutbildningen i Partille kommun, ger exempel på ett aktivt rektorskap inom sfi med fokus på att kartlägga elevernas behov av studie- och yrkesvägledning, att utveckla samarbetsformer mellan lärare och vägledare samt att följa upp syv-arbetet utifrån ett likabehandlingsperspektiv.

 • Två ryttare rider på varsin häst. Bakom dom skymtas ett träd i höstgula färger.

  Hästnäringens nationella stiftelse: Utbildningar och arbetsliv

  För många är ett arbete med hästar ett drömjobb. Det finns många olika yrken i hästnäringen och många sätt att utbilda sig. Här kan du få tips och råd!

 • Skiftnycklar som ligger travade på varandra

  VVS-branschens Yrkesnämnd: Om yrken

  På vvsyn.se finns information om olika yrken och utbildningar som finns inom VVS-branschen, hur du blir certifierad och hur du kan validera din yrkeserfarenhet. VVS-branschen är full med möjligheter och är ett smart val för den som vill lära sig ett hantverk som alltid kommer behövas, där arbetsuppgifterna är varierande och där möjlighet till utveckling finns. Inom branschen finns chans att vara fria och självbestämmande, att ingå i stora och viktiga byggprojekt antingen i Sverige eller utomlands. Sist men inte minst finns möjlighet att få jobb direkt efter gymnasiet! Hemsidan är en källa till information både för dig som är ung och skall välja gymnasieutbildning, för dig som är förälder och ska stötta och hjälpa de unga framåt och såklart även till studie-och yrkesvägledare samt mentorer på skolorna som har en sådan viktig roll i att guida sina elever i den djungel av framtidsmöjligheter som de står inför.

 • Tidningar i ett tidningsställ 

  The Nordic Journal of Transitions, Careers and Guidance

  The Nordic Journal of Transitions, Careers and Guidance publishes articles on the individual’s relation to education and work, focusing broadly on career transitions and guidance in institutional, social and policy contexts.