bannerbild

Metodbanken

Här finns övningar, metoder och annat material att använda i klassrumssituationer eller vägledningssamtal. Alla metoder går att anpassa till olika målgrupper och åldrar.

 • Elever står tillsammans under blommande träd

  Praoguiden – ett interaktivt material för elever, skola och arbetsliv

  Praoguiden är ett digitalt stödmaterial som på ett lättillgänligt sätt ska öka kunskapen om prao.

 • En grönfärgad elbuss står och laddar vid en laddningsstation. 

  En dag på jobbet: Busschaufför

  Se den här filmen från UR där busschauffören Tony berättar om en dag på jobbet – och varför han valt att jobba med det han gör.

 • Eiffeltornet i kvällssol

  Varför ett språk till?

  En film om hur språkkunskaper berikar – och varför det inte räcker med att kunna engelska. Filmen riktar sig till årskurs fem och är framtagen av UR.

 • Händer som karvar i trä

  Trä och möbelföretagen: Fakta och information

  TMF är bransch- och arbetsgivarorganisationen för hela den träförädlande industrin och möbelindustrin i Sverige. Här har vi samlat fakta, röster och annat som är bra att veta om du funderar på att gå en träutbildning.

 • Flertalet hus som badar i solen på en kulle.

  Möt personal från fastighetsbranschen

  Vad gör en förvaltare egentligen? Är du praktiskt lagd och gillar att arbeta med händerna? Kan man jobba med tv-spelsutveckling inom fastighetsbranschen? Dessa och många andra frågor kan du få svar på om du jobbar med de yrkesintervjuer som finns på Framtidens Fastighetlabbs Youtubekanal. Uppgiften kan göras enskilt eller i grupp, muntligt eller skriftligt. Passar för år 6-9, tex som delar av prao och arbetslivsorientering.

 • Böcker i en bokhylla

  Syv-arbete med utgångspunkt i läroplanen för vuxenutbildningen

  Vad innebär det att leda syv-arbetet med utgångspunkt i läroplanen för vuxenutbildningen? Nomi Madolo, rektor för vuxenutbildningen i Partille kommun, ger exempel på ett aktivt rektorskap inom sfi med fokus på att kartlägga elevernas behov av studie- och yrkesvägledning, att utveckla samarbetsformer mellan lärare och vägledare samt att följa upp syv-arbetet utifrån ett likabehandlingsperspektiv.

 • Två ryttare rider på varsin häst. Bakom dom skymtas ett träd i höstgula färger.

  Hästnäringens nationella stiftelse: Utbildningar och arbetsliv

  För många är ett arbete med hästar ett drömjobb. Det finns många olika yrken i hästnäringen och många sätt att utbilda sig. Här kan du få tips och råd!

 • Skiftnycklar som ligger travade på varandra

  VVS-branschens Yrkesnämnd: Om yrken

  På vvsyn.se finns information om olika yrken och utbildningar som finns inom VVS-branschen, hur du blir certifierad och hur du kan validera din yrkeserfarenhet. VVS-branschen är full med möjligheter och är ett smart val för den som vill lära sig ett hantverk som alltid kommer behövas, där arbetsuppgifterna är varierande och där möjlighet till utveckling finns. Inom branschen finns chans att vara fria och självbestämmande, att ingå i stora och viktiga byggprojekt antingen i Sverige eller utomlands. Sist men inte minst finns möjlighet att få jobb direkt efter gymnasiet! Hemsidan är en källa till information både för dig som är ung och skall välja gymnasieutbildning, för dig som är förälder och ska stötta och hjälpa de unga framåt och såklart även till studie-och yrkesvägledare samt mentorer på skolorna som har en sådan viktig roll i att guida sina elever i den djungel av framtidsmöjligheter som de står inför.

 • Tidningar i ett tidningsställ 

  The Nordic Journal of Transitions, Careers and Guidance

  The Nordic Journal of Transitions, Careers and Guidance publishes articles on the individual’s relation to education and work, focusing broadly on career transitions and guidance in institutional, social and policy contexts.

 • Att samarbeta kring vägledningsuppdraget – ett exempel från Lerums vux

  Att samarbeta kring vägledningsuppdraget – ett exempel från Lerums vux

  Hur kan det gå till när lärare och studie- och yrkesvägledare samarbetar kring vägledningsuppdraget utifrån elevbehov? I det här exemplet följer vi det gemensamma arbetet med att stötta sfi-elever språkligt, kunskapsmässigt och i grundläggande valkompetens genom syv-inriktad undervisning vid Lerums vuxenutbildning. Se filmen nedan.

 • Tidningar som ligger staplade på varandra

  Synkrav yrken

  Vilka synkrav finns och vad gäller egentligen för olika yrken? Vissa yrken kräver en bättre synskärpa än andra. Detta av naturliga skäl. En del yrken är rakt igenom beroende av att yrkesutövaren ifråga har en god syn – både på håll, på nära avstånd och sett till färger. Det handlar alltså inte om att utestänga vissa från ett yrke – det handlar om att yrket i sig kan bli farligt om man inte har fullgod syn.

 • En person sitter vid ett skrivbord med en bok i vänster hand. Med höger hand anteckngar hen något i ett anteckningsblocl

  Bok om att stödja människor på deras karriärresa – iGlappet (ej kostnadsfri)

  iGlappet är en bok för dig som arbetar med människor som befinner sig i glappet mellan det tidigare och det nya på sin karriärresa. Den kan användas som ett praktiskt arbetsmaterial vid samtals- och karriärutvecklingsstöd. Boken är tryckt i A4-format och färg och presenterar metoder i form av aktiviteter och figurer, såväl som tankar och idéer kring samtal och andra aktiviteter. Bästa stödet och hjälpen ger materialet när det används flexibelt och anpassat till den aktuella individen och situationen. Boken är skriven av Leif Andergren och kostar 295.00 kr. Slutkapitlet med arbetsmaterial kan däremot laddas ned kostnadsfritt.